Heti alkuun itkua säären vihulisesta kivusta nimeltä penikkatauti.

"Penikkatauti on sääriluun lihaskiinnitysten ja -kudosten tulehdus." (Wiki) Elikä tämä meinaa, että säären sisäosanpuolella on kipua tai arkuutta. Kipu on lukeman mukaan pahimmillaan juoksun alussa, mutta itselläni sitä on lenkin mukana koko matkan alusta loppuun, välillä pieni kipu mutta välillä pahempi.

Penikkatautia aiheuttaa monet asiat: kireät pohjelihakset & akillesjänteet, liiallinen juokseminen kovalla alustalla (asfaltti), vääränlaiset/kuluneet kengät sekä liika/liian kova harjoittelu. Myös jalan virheasento saattaa aiheuttaa taudin.

Itselläni on tyypillinen aloittelijan penikkatauti: Liikaa/liian kova harjoittelu, eivätkä jalat ole tottuneet moiseen ja nyt kiukuttelevat.

Paras hoitotoimenpide on.... *yyyh* .... LEPO ! Tietysti kylmähoito ja kipulääkkeet auttavat, mutta paras on välttää juoksua ja muita jalkoja rasittavia liikuntoja. Täytynee painottaa harjoitusta pyöräilyyn ja uintiin. Hiljalleen voi taas joskus testata kävelylenkkien (metsäpoluilla) ohessa miltä juoksu tuntuu. Nyt tuntuu pahalta...